Tub canalizare

 In Utile

Betonul este cel mai frecvent utilizat material de constructie din lume. In cea mai simpla forma, betonul este un amestec de pasta si agregate. Materialul (pasta) folosit pentru fabricarea tevii de beton este compus in principal din ciment  si apa si este utilizat pentru acoperirea suprafetei agregatelor fine si grosiere.

Cimentul este o combinatie chimica strans controlata dintre calciu, siliciu, aluminiu, fier si cantitati mici de alti compusi, la care se adauga gips in procesul de macinare finala pentru a regla timpul de fixare a betonului. Cimentul revine la viata in prezenta apei. Imediat ce cimentul si apa sunt combinate, apare o reactie chimica numita hidratare, iar pasta se intareste si castiga forta pentru a forma masa compacta, cunoscuta sub numele de beton. In timpul hidratarii, se formeaza un nod pe suprafata fiecarei particule de ciment. Nodul creste si se extinde pana cand se leaga cu nodurile din alte particule de ciment sau adera la agregatele adiacente. In acest proces se afla cheia caracteristicii remarcabile a betonului – este plastic si maleabil cand este amestecat recent si puternic si durabil atunci cand este intarit.

Caracterul betonului este determinat de calitatea pastei. Rezistenta pastei, la randul sau, depinde de raportul dintre apa si ciment. Raportul apa-ciment este greutatea apei de amestec impartita la greutatea cimentului. Betonul de inalta calitate este produs prin scaderea cat mai mult posibil a raportului apa-ciment fara a sacrifica lucrabilitatea betonului proaspat. In general, utilizarea a mai putina apa produce un beton de calitate superioara, cu conditia ca betonul sa fie corect plasat, consolidat si tratat.

Aproape orice apa naturala care este potabila si care nu are gust sau miros pronuntat poate fi utilizata ca apa de amestec pentru beton. Cu toate acestea, unele ape care nu sunt potrivite pentru baut pot fi potrivite pentru beton. Specificatiile stabilesc, de obicei, limite pentru cloruri, sulfati, alcali si solide in compozitia apei, cu exceptia cazului in care se pot efectua teste pentru a determina efectul pe care impuritatea il are asupra diferitelor proprietati.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Unul dintre operatorii noștri vă va contacta in cel mai scurt timp!